niedziela, 13 czerwca 2010

Imieniny Antoniego

Wchodzę rano do pokoju Antka i mówię zaspanym głosem: "Dzień dobry". W odpowiedzi usłyszałam "Dzień dobry i... wszyst... kie...go... " z podpowiedzią w razie gdybym zapomniała o życzeniach :D. Ponieważ Antoni lubi czytać dostał książkę Dom ciekawostek.



Ciasto Casablanca - hit ostatnich tygodni.

- 2 paczki sucharów firmy Mamut (niebieskie opakowanie) zmielić.
- 2 kremy czekoladowe z Biedronki podgrzać.
- Ciekły krem połączyć ze zmielonymi sucharami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
- Ubić śmietanę kremówkę (dużą), dodać serek homogenizowany z Biedronki duży lub 2 mała inne i ostudzoną galaretkę zrobioną z połową wody.
- Masę wyłożyć na spód czekoladowy i dodać owoce takie jak był smak galaretki.
- Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.
- Ugotować jeszcze 2 galaretki o tym samym smaku i wylać na ciasto.
Smacznego!

Robiłam już to ciasto z wiśniami i brzoskwiniami. Ale teraz w sezonie truskawkowym nie mogłam oczywiście nie spróbować i z nimi zrobić Casablancę.

A tu na zdjęciach by Gosia porcelana - prezent od mojej poprzedniej klasy :). (Tylko ciasto dziwnie szybko zniknęło... ;) )


1 komentarz:

  1. Witaj,sto lat dla ANtka!:-) Ciasto wygląda przepysznie-od samego patrzenia przybyła mi jedna oponka w talii ;-) Serdecznie Cię pozdrawiam,Maja

    OdpowiedzUsuń